Tips over aanvragen urgentie
Onze ervaring met het voeren van bezwaarprocedures tegen afwijzing van een urgentieaanvraag leert dat het heel belangrijk is om alle gevraagde informatie (zoals inkomensgegevens) correct aan te leveren. Ook is van groot belang dat de redenen waarom u vindt dat u urgentie moet krijgen goed zijn onderbouwd.
Hieronder een aantal tips per categorie urgentieaanvraag. Dit zijn algemene tips, de formulering, de categorieën en de eisen kunnen per gemeente, woningcoöperatie of samenwerkingsverband verschillen! Lees altijd goed na welke eisen in uw geval worden gesteld door de betrokken gemeente/instantie!
Medische urgentie
- Zorg voor een brief van een medisch deskundige, arts of specialist. Een verklaring van een huisarts of verpleegkundige wordt doorgaans niet geaccepteerd.
- Een medisch onderzoek kan onderdeel uitmaken van de procedure. U kunt daar zelf ook om vragen.
- Een alternatief voor een medische urgentie kan zijn een WMO-indicatie (ook wel: verhuisvergoeding), waarmee u ook voorrang krijgt bij het zoeken naar een aangepaste woning. Maar let op: personen met een medische urgentie gaan doorgaans vóór op zo’n WMO-indicatie.
Mantelzorgurgentie
- Houd goed bij hoeveel uren mantelzorg worden verleend, wat wordt gedaan, etc. Er worden minimumeisen gesteld aan het aantal uren mantelzorg.
- Wees voorbereid op de vraag waarom geen thuiszorg, CIZ-indicatie of WMO van toepassing is/kan zijn.
Urgentie wegens geweld en bedreiging
- Doe altijd aangifte, daar wordt naar gevraagd.
Relationele redenen
- Een relatiebreuk op zich wordt niet als grond voor urgentie gezien. Als u na een relatiebreuk (al dan niet met minderjarige kinderen) de gezamenlijke woning verlaat, wees er dan op bedacht dat het afzien van het claimen van die woning (in de echtscheidingsprocedure) u bij een urgentieaanvraag tegengeworpen kan worden. Kunt u om bijv. veiligheidsredenen de woning niet opeisen? Zorg dan dat u dat onderbouwt met een verklaring van een hulpverlenende instantie.
- Vaak wordt de eis gesteld dat minderjarige kinderen minimaal een bepaald deel van de tijd bij u wonen. Dat moet dan zijn vastgelegd in een ouderschapsplan, en dat ouderschapsplan moet meegestuurd worden met de urgentie-aanvraag.
Urgentie om financiële redenen
- Toon aan dat u de woning moet verlaten.
- Was de huur altijd al te hoog voor uw inkomen? Dan kunt u doorgaans geen urgentie aanvragen.