Als een volwassene schade veroorzaakt bij iemand anders, dan is het logisch dat hij die moet vergoeden. Maar wat als die schade veroorzaakt wordt door een jong minderjarig kind, wie is dan aansprakelijk? Dat kind, zijn ouders, of niemand?
Dit is geregeld in de wet (artikel 6:169 BW): Als een kind dat jonger is dan 14 iets doet (per ongeluk of expres, dat maakt niet uit) waardoor u schade lijdt, dan zijn zijn ouders aansprakelijk. Die kinderen zijn immers nog zo jong, dat je hen nauwelijks kwalijk kunt nemen dat zij iets verkeerds doen. Maar om u vervolgens met de schade te laten zitten, dat gaat ook weer ver. Vandaar dat de ouders van het kind die schade moeten vergoeden, ook als zij er niets aan konden doen. Gelukkig voor die ouders valt die schade onder hun WA-verzekering.
Wat nu als het kind ouder is en het veroorzaakt schade, hoe moet het dan met de schade?
Welnu, als het kind 16 jaar is of ouder, dan moet het zelf die schade vergoeden (gelukkig zal dat meestal ook gedekt zijn via de WA-verzekering van de ouders).
Hoe zit het dan met kinderen tussen 14 en 15 die iets doen waardoor u schade lijdt?
Dan ligt het er aan of je hun ouders kunt verwijten dat die niet ingegrepen hebben. Stel, een brave jongen van 14 of 15 steelt onverwacht een brommer en hij rijdt daarmee iemand aan. Dan kun je zijn ouders niet kwalijk nemen dat ze dat niet voorkomen hebben. In dat geval zijn zij niet aansprakelijk, maar enkel die jongen. Maar stel de ouders geven hem een week voor zijn 16e een brommer en hij rijdt dan iemand aan, dan zijn zij wel aansprakelijk. Want die ouders behoorden te weten dat iemand die nog geen 16 is, geen brommer mag rijden.
Als u hier vragen over heeft of hiermee in aanraking bent gekomen, aarzel dan niet en bel of mail Jos de Kerf.