Procederen

Faillissementsaanvraag

Dreigen met een faillissement is soms een zeer effectief incassomiddel. (Bijna) niemand wil immers failliet gaan, dus hij of zij zal wel voorkomen dat het zover komt. Met opzet staat hier bijna niemand. Soms zijn mensen zo wanhopig dat ze aan struisvogelpolitiek doen. Zij durven hun post niet meer open te maken omdat dat de zoveelste aanmaning of aanslag is. In zo’n situatie is er maar één advies: zoek hulp!

Hoe wordt een faillissement aangevraagd?

Als je als schuldeiser iemand failliet wilt laten verklaren, moet je een advocaat inschakelen die een faillissementsverzoek bij de rechtbank indient. Aan het opstellen van zo’n verzoek zijn weinig formaliteiten verbonden. Wel moet de advocaat aan kunnen tonen dat er minimaal één andere schuldeiser is die niet betaald wordt (de zogenaamde pluraliteit van schuldeisers). Dat kan best lastig zijn. Zeker als u het bedrijf waar u het faillissement van aan wilt vragen niet zo goed kent. Maar vaak heeft u, voordat het zover komt, telefonisch contact met dat bedrijf om na te vragen waar de betaling blijft. Als betrokkene dan aangeeft dat hij nog andere achterstanden heeft, kunt u proberen hem uit de tent te lokken met de vraag of daar bijvoorbeeld de Belastingdienst, de bank, een verhuurder o.i.d. bij zit. Je weet nooit of hij daarop antwoordt.

Behandeling bij de rechtbank

Na de indiening van het faillissementsverzoek bepaalt de rechtbank een datum voor een mondelinge behandeling. Zij schrijft de betrokkene daarover aan, maar de advocaat van de aanvragende partij moet betrokkene zelf ook informeren. Dat kan op verschillende manieren, maar moet wel gebeuren. Als de betrokkene namelijk niet komt opdagen, riskeert u dat de behandeling worden aangehouden. Dat zijn de zaken die wij als VLDW Advocaten u uit handen nemen.

Kosten faillissementsaanvraag

De kosten van een faillissementsaanvraag inclusief mondelinge behandeling hangen af van de omstandigheden, maar gaat u in principe uit van een bedrag van ca. € 1.500,– exclusief BTW. Het -vooraf te betalen- griffierecht alleen al bedraagt ca. € 650,– (2019). Die kosten komen, als het verzoek wordt toegewezen, uiteindelijk voor rekening van degene wiens faillissement u aanvraagt. Maar dan moet hij wel het geld hebben om dat te betalen…

Voordat wij deze kosten voor u maken, hebben wij uiteraard eerst vooroverleg met u. Dan zullen wij u wijzen op de voor- en nadelen van een faillissementsaanvraag. Want een aanvraag die bij voorbaat geen kans van slagen heeft, daar heeft u weinig aan.

Voor vragen hierover kunt u vrijblijvend contact opnemen met Jos de Kerf.

Mr. B. (Benne) van Leeuwen
Er liggen kansen in iedere lastige situatie
Mr. J.A. (Jeroen) de Waard
Maatwerk zonder ballast
Mw. Mr. V.J.C. (Vanessa) Pieters
Persoonlijke zaken vragen om een luisterend oor
Mw. Mr. J.J. (Cora) Blaak-Looij BA
Oplossingsgericht, niet denkend in problemen
Mr. J.A.M. (Jos) de Kerf
Uw advocaat, voor dienstverlening op maat!
Mw. Mr. W. (Wendy) van der Sande
Grensverleggend, voor de beste oplossing
Mr. E.J. (Elzelien) Overwater
Het belang van het slachtoffer centraal
Mr. J.S.W. (Jan-Willem) van Vossen
Creëren en identificeren van kansen