Consumentenrechten bij internetverkoop
Hoe moeten mijn algemene voorwaarden beschikbaar gesteld worden?
Dit artikel ziet op de manier waarop webshops/webwinkels en anderen die elektronisch zaken doen hun algemene voorwaarden beschikbaar mogen stellen. Let op dat de eisen bij niet-elektronische overeenkomsten anders zijn! Daarbij is er dan weer een onderscheid tussen ‘schriftelijke contracten’ en zogenaamde ‘dienstverrichters’. Informeer hiernaar bij Cora Blaak-Looij.
Onjuist gebruik van algemene voorwaarden op uw website kan leiden tot vernietiging ervan!
Als u de wettelijke regels rond algemene voorwaarden niet in acht neemt, loopt u het risico dat uw algemene voorwaarden niet gelden. De klant kan dan namelijk de algemene voorwaarden ‘vernietigen’ en (daarmee) zeggen dat ze niet van toepassing zijn.
Hoe moet je algemene voorwaarden bij een webshop ter beschikking stellen aan de klant?
Bij webshops komen overeenkomsten elektronisch tot stand, via de website. Er is doorgaans geen mondeling of schriftelijk contact, anders dan de orderbevestiging achteraf per mail. Voor een webshop is het voldoende om de algemene voorwaarden alleen via de website ter beschikking te stellen. Wel gelden er een aantal wettelijke vereisten waaraan een webwinkel moet voldoen, willen de algemene voorwaarden op een rechtsgeldige wijze ter beschikking worden gesteld:
- de algemene voorwaarden moeten vóórdat of gelijktijdig met het sluiten van de overeenkomst beschikbaar worden gesteld
- de consument moet de algemene voorwaarden kunnen opslaan om ze later terug te lezen (een PDF-bestand dus bijvoorbeeld, niet dat de klant ze nog moet ‘knippen en plakken’ in Word)
Andere aandachtspunten voor algemene voorwaarden bij webshops
Niet alleen het kunnen downloaden van de algemene voorwaarden is van belang, ze moeten ook op de juiste manier van toepassing worden verklaard.
- De zin moet duidelijk maken dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn op de te sluiten overeenkomst.
- Daarnaast moet de klant actief een vinkje kunnen zetten in een vakje, waaruit blijkt dat hij de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden aanvaardt en ook kennis heeft genomen (kunnen nemen) van de algemene voorwaarden. Het is dus niet toegestaan dat dat vakje alvast standaard is aangevinkt!
- Het moet technisch gezien onmogelijk zijn een bestelling te plaatsen zonder dat dit vakje is aangevinkt.
- Vóór het afronden van de bestelling moeten de algemene voorwaarden beschikbaar zijn gesteld (zie ook hiervoor).
- Let erop dat je kunt bewijzen dat het proces op de juiste wijze was ingericht en dat de consument het vinkje heeft gezet.