Op huurobjecten die onder het woonruimteregime vallen zijn specifieke wettelijke bepalingen van toepassing. Huurders van woningen in Nederland worden goed beschermd door de wetgever. De gedachte hierachter is dat huurders vaak een zwakke en afhankelijke positie in de samenleving hebben. Voor verhuurders kan dit soms erg frustrerend zijn, omdat zij niet de volledige vrijheid hebben om te doen wat ze willen met hun eigendom. Zo kunt u als verhuurder bijvoorbeeld niet zomaar na vijf jaar een huurder uit een woning zetten.
Als woonruimte wordt aangemerkt een gebouwde onroerende zaak die als zelfstandige dan wel onzelfstandige woning is verhuurd, maar ook een woonwagen of een standplaats. Als van het voornoemde geen sprake is dan is alleen het algemene huurrecht van toepassing. Verder moet een woning ook als woning worden verhuurd wil er sprake zijn van het huurrecht.
Bij de verhuur van vakantiewoningen hoeft u zich in beginsel zich geen zorgen te maken dat het huurrecht van toepassing is. Onder omstandigheden kan het echter voorkomen dat u hier toch mee te maken heeft.
Op deze website wordt in drie deelonderwerpen nog verder ingezoomd op een aantal belangrijke vraagstukken bij de huur en verhuur van woonruimte. Indien u vragen heeft over de verhuur of huur van een woning neem dan gerust contact met Jan-Willem van Vossen.