De overheid heeft in Nederland op verschillende gebieden regelgeving uitgevaardigd om activiteiten door zowel burgers als ondernemers te reguleren. Bij deze wetgeving kun je o.a. denken aan de sociale wetgeving zoals de Participatiewet, de financiële wetgeving, maar ook de gemeentelijke wetgeving, zoals een APV.
In Nederland zijn veel verschillende toezichthouders actief. Zij onderscheiden zich door de markten en wetten waarop zij toezicht houden. Bekende toezichthouders zijn o.a. de ACM die hoofdzakelijk toezicht houdt op de gereguleerde markten en de consumentenmarkt, de AFM die toezicht houdt op de financiële markten en de burgemeester die o.a. toezicht op het Damoclesbeleid.
Zowel particulieren als ondernemers kunnen in de praktijk te maken krijgen met handhaving als er een vermoeden is dat bepaalde regels overtreden worden. Handhaving door een overheidsorgaan kan bestaan uit verschillende maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn:
In onze praktijk zien we dat er bij handhaving vaak discussie ontstaat over de vraag of een bepaalde wet is overtreden, wie de overtreder is en of handhandhaving wel mogelijk is.
De advocaten van VLDW Advocaten adviseren en begeleiden zowel particulieren als ondernemers bij vraagstukken omtrent handhaving. Concreet betekent dit dat zowel aan de voorkant geadviseerd wordt hoe handhaving te voorkomen, maar dat indien nodig ook geprocedeerd wordt om de gevolgen van handhaving af te wenden.