Door: Jos de Kerf
Geruime tijd geleden ging een huidige cliënte van ons inwonen bij haar vriend in diens (koop)woning. Na een aantal jaar wilde hij een nieuwe hypotheek om oude schulden van hem in 1 keer af te kunnen betalen. Aangezien hij niet voldoende verdiende voor die hypotheek, moest zijn vriendin meetekenen. Nauwelijks een jaar later (2006) liep de relatie echter al spaak.
Helaas bleef die vriendin aansprakelijk voor die hypotheek, wat ze ook probeerde. Normaal zou ze verkoop van de woning kunnen verlangen als die woning ook op haar naam zou staan. Echter, die stond alleen op zijn naam. Dit was voor de vrouw heel vervelend. Want af en toe ontstonden er achterstanden waarvoor zij vervolgens ook werd aangeschreven en zelfs een BKR-codering kreeg. Plus dat zij zelf geen nieuwe lening af kon sluiten zolang die hypotheek op haar naam stond. Tot overmaat van ramp was die hypotheek ook nog eens aflossingsvrij, zodat er geen uitzicht was op aflossing zolang de man de woning niet verkocht.
In 2015, toen de relatie dus al bijna 10 jaar voorbij was, kwam die mevrouw naar ons. Wij hebben meneer toen aangeschreven om een oplossing te zoeken. Toen hij daar niet op reageerde, zijn wij een procedure begonnen. Daarin gaven wij onder andere aan dat het toch niet zo kon zijn dat mevrouw voor de rest van haar leven geconfronteerd zou blijven met die hypotheek.
Die procedure hebben we gewonnen, onder andere omdat de man volgens de rechtbank inmiddels meer dan voldoende tijd had gehad om herfinanciering te regelen en omdat er sprake was van overwaarde (met andere woorden: verkoop van de woning betekende niet dat de man met een restschuld geconfronteerd werd). Daarbij werd de man ook veroordeeld tot het betalen van dwangsommen indien hij zou weigeren mee te werken. En dat was maar goed ook, zoals hierna zal blijken.
De man gaf zich niet gewonnen en heeft daarna zo’n tien procedures aanhangig gemaakt waaronder drie kort gedingen en driemaal hoger beroep. Ja, hij heeft zelfs de rechters gewraakt! Maar alles tevergeefs; uiteindelijk is zijn woning verkocht via een veiling en is onze cliënte -circa 15 jaar na dato- van de hypotheek van haar ex af.
De dwangsommen die de man verbeurd had, waren een mooie genoegdoening voor de vrouw.
Dus, verkeert u in zo’n situatie of kent u iemand die met dit probleem geconfronteerd wordt, aarzelt u niet maar neem voor vrijblijvend advies contact op met Jos de Kerf.